понеділок , 29 квітня 2024

Він належав до тих, хто формував світ

Галичино, твоїх живих імен
Не позбирати вже по цілім світі,
Що доля розкидала і здавен…
Лиш сиві крила, витерті на вітрі.
Росте твоя хай слава ввись і вшир…
Зерном імен засій усі проріхи.
Майже 500 синів і дочок України здобули за кордоном високу оцінку своєї праці і в той же час їх імена не були відомі в рідному краї.
І серед цих імен зіркою засяяло ім’я нашого земляка, видатного українського фізика, електротехніка, педагога, публіциста і перекладача Івана Пулюя, який в галузі електротехніки удосконалив виготовлення розжарювальних ниток для освітлювальних ламп. Він першим систематично займався дослідженням холодного світла, яке сьогодні носить назву неонового. Важливе практичне значення мала запропонована конструкція телефонних станцій та абонентського апарату з охороною роти сильних електричних струмів. Наступним винаходом Івана Пулюя була переносна охоронна лампа, яка була запатентована в 1881 році і використовувалася гірниками довгий час у шахтах.
Велика заслуга Івана Пулюя у створенні (вперше в Європі) електростанції на змінному струмі в Празі та запускові низки електростанцій на постійному струмі по всій Австро-Угорщині. Завдяки своїй веселій вдачі, красномовності та великим знанням Іван Пулюй користувався великим авторитетом промисловців та громадських діячів. Спектр його науково-дослідницької, педагогічної та громадської роботи настільки широкий, що в історії культури він зайняв цілу епоху.
За свою плідну роботу видатний фізик одержав в 1914 році титул Радника двору, він став Лицарем Залізної Корони, дістав контур Ордена Франца Йосифа.
В Тернопільському вищому професійному училищі № 4 ім. М. Паращука відбулися заходи, присвячені 170 річчю з дня народження Івана Пулюя.
2 лютого 2015 року було проведено виставку, де учні ознайомились з життєвим шляхом та науковою діяльністю вченого, переглянули його праці та відеофільми.
5 лютого в актовій залі відбувся виховний захід – моновистава «Мій сум, мій біль, мій крик душі – народе мій, моя ти Україно.». Захід провели учні 28 А СР групи під керівництвом викладача – методиста Мельник Ганни Адамівни. У залі звучали пісні і вірші, присутні переглянули відеофільми про життєвий шлях та наукову діяльність вченого.
Заходи завершились, а ми повинні пам’ятати тих, хто, пройшовши крізь складні випробування, жив і творив задля нас, майбутніх поколінь.

Нагору