четвер , 28 березня 2024

Психологічна допомога

Кожного українця, де б він зараз не знаходився, розривають суперечливі думки та почуття. Ми щодня маємо приймати доленосні рішення, але алгоритми, за якими ми діяли в мирний час, не працюють.
У країні війна. Окремі міста та села піддаються масованим обстрілам та беруться в облогу, руйнуються будинки, підриваються дороги, мости та залізничні колії, відмикається електрика, опалення та пропадає зв’язок. Важко передбачити, який населений пункт зазнає ворожого нальоту наступним та наскільки та до якого часу безпечним є місце, де перебуває кожен з нас.
Але наші захисники боронять країну, отримують переконливі перемоги на багатьох напрямках, переходять в контрнаступ та повертають окуповані населені пункти. Загони Територіальної оборони та волонтери демонструють дива звитяги й згуртованості у підтримці функціонування міст та селищ.
У такій ситуації кожного українця розривають суперечливі думки та почуття щодо того лишатися вдома або лишати свою домівку; чергувати на блокпостах та у волонтерських пунктах чи лишатись в укриттях; чекати на покращення ситуації чи евакуйовуватись та евакуйовувати родини.
Відразу зазначимо, що в ситуаціях невизначеності та неможливості прогнозу подій правильних чи кращих рішень не існує.
Проблема у кількості складових, які неможливо прорахувати. Це і безпека рідних, і патріотизм, і відчуття свого призначення, і ненависть до окупантів, і наявність ресурсів, і багато-багато іншого.
Існують лише рішення прийняті вами. Що б ви не вирішили – це краще рішення.
У ситуації непевності треба бути певним хоча б у чомусь. А прийняте рішення – цю впевненість дає. Тому важливо не відтягувати та не фруструвати, аби повернути собі відчуття впевненості. Повторювати собі: “Це найкраще, що я можу зробити в таких умовах”. А далі – сфокусуватись на плані й діяти.

“Як зберегти здоров’я в сьогоднішній час”
Важливо не провалюватися в полярні крайнощі: «все погано» і «завтра все скінчиться». Намагайтеся балансувати посередині.
Мозку складно працювати в такому стані. Допоможіть йому пережити виснаження.
А саме:
1. Спіть при будь-якій можливості. Навіть якщо для цього потрібно випити заспокійливе.

2. Пийте воду. Зневоднений організм не може боротися зі стресом. Вода потрібніша за їжу;

3. Робіть інформаційні паузи від читання новин.

4. Вимкніть режим жалості по всьому матеріальному. Ворог на це розраховує, тому знищує наші інфраструктури. Саме постійна жалість за втраченим ще більше підживлює тривогу і вирубує наш мозок. Ми все відбудуємо!

5. Включіться в план «що я зроблю після війни». Це допоможе вашому мозку працювати на ваш порятунок, а не на тихе самознищення;

6. Рятуйтеся гумором. Це надійний щит для мозку, щоб трохи знизити гормон стресу — кортизол. Дивіться мем dev.ua, тіктоки про вкрадені циганами танки, відео, мультики.

7. Обійматеся. Говоріть близьким, як любите їх. Такі слова допомагають утримувати сили. Не бійтеся розказати чого ви боїтеся, страх сьогодні – це нормально.

Ну і найголовніше — вірте в скору перемогу і уявляйте, яку красиву країну ми потім відбудуємо.

Нагадуємо!!!
Ви завжди можете звернутися за безплатною психологічною підтримкою до нашого психолога

360_240_1457567081-4318
tvpu4psychologsluzba@gmail.com

Нагору