вівторок , 19 березня 2024

Маляр будівельний

P_9

Маляр – це фахівець будівельного профілю, від уміння, професійних навичок та естетичного смаку якого залежить остаточний вигляд приміщення чи будинку.
Власне малярні роботи — це оздоблювання дерев’яних, обштукатурених і металевих поверхонь різноманітними фарбниками після попередньої підготовки (ґрунтування, шпаклювання, шліфування). Виконуються малярні роботи після штукатурних у ході остаточної обробки будівель. Таким чином, головний предмет праці маляра — різноманітні покриття (фарби, лаки), які використовуються з метою захисту та естетичного оздоблення поверхонь.
Маляр, як і художник, живе у світі фарб, властивості яких він повинен не тільки добре відчувати і знати, а й створювати, використовуючи відповідні прийоми і методи.

Історія професії
Невідомо коли з’явився на Землі перший маляр. Технологія виготовлення фарб з вохри і тваринного жиру відома людям як мінімум 20 тисяч років. Приблизно тоді ж з’явилися перші забарвлені предмети, що свідчить про знайомство людини з малярськими ремеслом. Безліч таких виробів дісталися вченим у спадок від цивілізацій шумерів, єгиптян, китайців, ольмеків та інших. У руїнах будівель ще початку мінойської цивілізації в Греції були виявлені забарвлені елементи стін. Але згадки про малярів, як про професію, що відокремилася від решти будівельників і від художників, відносяться до середини XIX століття, так як до цього часу готові фарби не випускалися. Це ускладнювало їх використання на виробництві, тому що треба було самим діставати і змішувати інгредієнти…
Маляр вдихає життя в сірі споруди і предмети, надає їм естетичний вигляд. Уявіть собі, що будівлі будуть просто поштукатурені, дерев’яні поручні і парти залишаться в коричневих і чорних плямах від брудних рук, а кораблі так і будуть плавати іржавими, поки не потонуть. Фарба не просто прикрашає поверхню, вона ще захищає її від корозії і руйнування. Зрозуміло, що без фарбування поверхонь трубопроводи, автомобілі та металеві дахи за кілька років приходили би в непридатність.
У наш час маляра зустріти нескладно. Будь-які внутрішні і фасадні роботи на будівельному майданчику не обходяться без цих фахівців. Люди такої професії часто працюють в будівельних і монтажних організаціях, а також на промислових підприємствах. Найважливішою вимогою до професії є відсутність алергічних захворювань, оскільки розчинник, що входить до складу фарб, являє собою шкідливу органічну речовину, яка призводить до сильного погіршення стану здоров’я людей з такими недугами. Маляр повинен також бути акуратним і, бажано, не боятися висоти, адже стіни багатоповерхових будівель теж потрібно фарбувати.

Нагору