День боротьби з тютюнопалінням

Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. Цей день був встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я з метою захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних наслідків вживання тютюну.

Відзначення цієї дати цілком виправдане, оскільки статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо даної проблеми не може не лякати. Згідно з даними ВООЗ, у всьому світі 90% усіх випадків смертей від раку легенів, 75% смертей від хронічного бронхіту, а також 25% випадків смертей від ішемічної хвороби серця в тій чи іншій мірі спричинені курінням людини. Більше того, практично кожні 6 секунд у світі помирає людина, яка курить.

За статистичними даними, Україна займає одне з перших місць в Європі за кількістю курців. Кожен другий дорослий українець курить. В цілому, в країні 15,5 млн. курців, і з кожним роком кількість викурених сигарет зростає.

Куріння шкідливо впливає на центральну нервову систему, що позначається на життєдіяльності всього організму. Розвиваються стійкі вегетативні неврози, що супроводжуються головним болем, шумом у вухах, запамороченням. Людина постійно перебуває у пригніченому настрою, вона втрачає сон і апетит. Тютюнова отрута руйнує організм, завдає йому непоправної шкоди.

Тютюновий дим також подразнює дихальні шляхи. Наслідком цього є кашель, який посилюється вранці, появляється харкотиння брудного кольору. Поступово розвивається хронічний бронхіт.

Куріння часто викликає розвиток виразкової хвороби, цьому сприяють постійне підвищення кислотності шлункового соку і порушення кровопостачання стінок шлунка внаслідок звуження судин.

Особливо негативно паління впливає на жінок. Існує сумна статистика, згідно з якою серед 100 новонароджених малят, матері яких під час вагітності палили, четверо помирають протягом першої доби після народження.

Важливо розуміти, що тютюнопаління впливає не тільки на курця, але і на все суспільство в цілому. Так, наприклад, у дітей, які проводять час у приміщеннях, де курять, частіше спостерігаються захворювання органів дихання, зростає ймовірність інших серйозних захворювань. Також дим від тютюну негативно впливає на обмін речовин в організмі підростаючого покоління. Куріння молоді уповільнює її як фізичний, так і психологічний розвиток. Звідси можна зробити висновок, що необхідно вести здоровий спосіб життя з раннього віку, а боротьба із згубними звичками повинна проводитися масово і підтримуватися всім суспільством.

Тому закликаємо усіх тих, хто не може знайти в собі сили кинути курити, хоча би цей один день провести без цигарок, бо раптом це стане поштовхом для відмови від тютюну на все життя… А кошти, які ви мали б витратити на коробку цигарок, краще передайте у благодійні фонди допомоги онкохворим, сиротам, ветеранам, людям з інвалідністю.

viber_image_2020-05-29_16-27-59

Нагору