Михайло Паращук – син землі Теребовлянської

«Десь за горою, між ланами,
Десь річки тиша залягла
Стоять Варваринці кохані
Моя батьківська сторона», – так тепло згадував М.І. Паращук свою малу батьківщину, будучи на чужині.
16 листопада, в день 139 річниці від дня народження скульптора, архітектора та різьбяра в училищі був проведений виховний захід на тему: «Михайло Паращук – син землі Теребовлянської».
Захід підготували і провели учні 36-СХМ групи під керівництвом майстра виробничого навчання Гешти В.І.
Учні розповідали про дитячі та юнацькі роки Михайла Івановича, проведені на Тернопільщині, роки навчання у Краківській школі красних мистецтв, Віденській академії художеств, Львівській політехніці, про варшавський, паризький та софійський періоди його життя.
Особливо велику увагу виступаючі звернули на творчий доробок Паращука М.І. Він створив погрудні портрети Тараса Шевченка, Івана Франка, Богдана Лепкого, Миколи Лисенка. Скульптор спорудив, художньо оздобив або реставрував 45 будівель, які стали предметом національної гордості болгарів. Він є автор пам’ятників полеглим українцям у Раштатті та загиблим воїнам у таборі полонених у Ветцлярі, пам’ятника на могилі М. Драгоманова у Софії. У співавторстві з польським скульптором А. Попелем з’являється дивовижний монумент – пам’ятник Адаму Міцкевичу, який і досі є мистецькою окрасою древнього Львова.
У ранніх творах скульптора переважає нахил до роденівського імпресіонізму, в болгарський період творчості домінує академічний стиль.
Учні групи співали пісні, Баран Ігор та Корнелюк Вадим прочитали вірші І. Пачовського та П. Карманського.
На свято був запрошений заслужений артист України Василь Хлистун. Він виконав пісні: «Україні», «Пісня емігранта», «Молитва», а також відзначив, що учні, які навчаються в училищі, є творчими, талановитими і можуть стати відомими, як і М.Паращук.
Учні пишаються, що навчаються в училищі, яке носить ім’я відомого скульптора, різьбяра, нашого земляка М.І. Паращука.
Заступник директора з навчальної роботи Андрусишин Г.Т. подякувала учасникам за змістовно проведений захід.
DSC01631

DSC01632

DSC01646

DSC01628

Нагору