п`ятниця , 19 квітня 2024

Фольклорно-поетичний театр «Терноцвіт»

Cтворений в 1985 році Джуровським СВ. В репертуарі колективу були вистави «Легенди Тернопільщини» за мотивами однойменної книги М. Крищука «Яка ти, земле?», «Запорожці пишуть лист меру Москви» С Джуровського. В 1998 році Міністерство освіти і науки України, відзначаючи високу виконавську майстерність, значні здобутки у художньо-естетичному вихованні української молоді, пропаганду театрального мистецтва, фольклорно-поетичному театру «Терноцвіт» присвоєно звання «народний художній колектив».
У вересні 2003 року театр очолив відмінник освіти України, режисер Кулявий Василь Степанович.
За час його роботи колектив поповнився здібними учасниками з числа учнівської молоді і працівників училища.
В репертуарах театру ввійшли літературно-музичні композиції «Тієї слави козацької повік не забудем!» до 360-ої річниці Зборівської битви під проводом Богдана Хмельницького, «Не журись, Україно, ми твої сини» до 980-річчя створення ЗУНР, «Михайло Паращук – землі української славний син» до 130-річчя від дня народження видатного українського та болгарського скульптора, дипломата, громадського діяча, «Тих днів не стерти з пам’яті й сьогодні», присвячену 65-ій річниці Перемоги у другій світовій війні, «Митцю не треба нагород, його судьба нагородила», присвячена 80-річчю від дня народження Ліни Костенко.
До Великодніх свят підготовлено літературно-музичну композицію «Хресна дорога» за однойменною поемою Олега Германа.
У діючому репертуарі театру є сцени із сільського життя «А у нас, на Україні» за мотивами п’єс «Наталка Полтавка», «Сватання на Гоначарівці», «За двома зайцями». «Побожна» – інсценізація однойменної новели Василя Стефаника, присвячена 125-ій річниці від дня народження письменника.
У 2007 році театром здійснено постановку вистави «На перші гулі».
Відзначаючи 195-ту річницю від дня народження Т.Г. Шевченка підготовлено драму «Ірод» за поемою «Відьма». 8 березня 2011 року колективом підготовлено театралізоване дійство «Понеділкування» на мотиви українських жіночих посиденьок в Апостольські пісні на Тернопільщині в ХІХ ст.. за фольклорними записами Михайла Крищука.

Нагору