ІННОВАЦІЙНІ ТА ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

28 жовтня 2021 р. на базі Тернопільського вищого професійного училища № 4  імені Михайла Паращука відбулася обласна  методична секція майстрів виробничого навчання та викладачів будівельного профілю у вигляді семінару-практикуму на тему «Формування професійних компетенцій кваліфікованого робітника і соціальнозрілої особистості у сучасному освітньому просторі». Засідання відбувалося онлайн при використанні сервісу Google Meet.

Відкрила засідання семінару-практикуму методист НМЦ ПТО у Тернопільській області Тремба Галина Ігорівна з доповіддю «Система аналізу та узагальнення результатів підготовки кваліфікованих робітників і фахівців для будівельної галузі в умовах дотримання СП(ПТ)О, заснованих на компетенціях 2021-2022 н.р.». До слухачів була доведена інформація щодо розробки та систематизації основної нормативно-плануючої документації професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки, створення програмно-спрямованого КМЗ навчальних предметів (модулів, компетентностей), роботи над плануванням регіонального компоненту в робочих навчальних програмах за компетенціями, вимог до навчально-методичної документації для підготовки кваліфікованих робітників будівельної галузі.

Також Тремба Г.І. проінформувала про підсумки проведення ІІ та ІІІ етепів Всеукраїнських конкурсів фахової майстерності серед учнів закладів професійної

(професійно-технічної) освіти з професії штукатур.

Майстри виробничого навчання ТВПУ-4 ім. М. Паращука Марченко О.Є. та Фудаль Л.М. презентували «Добірку доцільних методів, форм, засобів, технологій навчання, виховання і розвитку здобувачів освіти відповідно до визначених завдань та індивідуальних  особливостей». Тематична презентація, змістовний виступ зацікавили слухачів та спонукали до обговорення, пошуку раціональних рішень.

Коробейник Л.І та Гладиш М.Й. – майстри виробничого навчання – розкрили питання «Застосування новітніх форм і методів, прийомів та засобів навчання, інноваційних педагогічних технологій, виробничих технологій будівельної галузі». Любов Іванівна Коробейник, з учнями групи 33-ШЛМ Сеньківим Віталієм та Цитульським Андрієм провели майстер-клас «Елемент декоративної штукатурки «цегла під розшивку»». Високоестетичне декоративне опорядження, доступна техніка виконання, бюджетність матеріалу підкорили учасників семінару-практикуму.

Гладиш Марія Йосипівна у своїй доповіді розкрила новітні форми і методи, інноваційні педагогічні технології, які варто застосовувати під час проведення уроків виробничого та теоретичного навчання. Виступ супроводжувався презентацією.

Викладач професійно-теоретичної підготовки Ковч І.Р. презентувала присутнім досвід роботи «Розвиток інформаційної компетентності здобувачів професійної освіти. Розроблення та впровадження електронних засобів навчання» у вигляді технології проведення уроку з предмета «Технологія штукатурних робіт» на тему «Призначення, види спеціальних штукатурок», який базувався на аналітично-пошуковій роботі учнів, що, власне, і передбачало застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) для створення, пошуку, обробки, обміну інформацією в публічному просторі та приватному спілкуванні.

Методична розробка була високо оцінена учасниками засідання та запропонована до впровадження у проведення уроків серед працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти області.

Робота семінару-практикуму збагатила учасників пізнавальною інформацією, допомогла вирішити проблемні питання.

 

1111

2222

Нагору