Чорнобильська трагедія: пам`ять як попередження на майбутнє

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.
Тут по дворах стоїть бузкова повінь.
Тут ті бузки проламують тини.
Тут щука йде, немов підводний човен,
і прилітають гуси щовесни.
Але кленочки проросли крізь ґанки.
Жив–був народ над Прип’яттю – і зник.
В Рудому лісі виросли поганки,
і ходить Смерть, єдиний тут грибник…

Ліна Костенко

Минуло вже 35 років, а чорний день в історії нашої Батьківщини – день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто пізніше народився далеко від покривдженої землі. Цей день ні для кого не минув безслідно, оскільки розплодив по світі чимало трагедій.
Нині загроза смерті планети Земля від екологічної катастрофи більш реальна, ніж загибель від ядерної війни. Чорнобильська трагедія – це жорстоке і, мабуть, останнє попередження людству про те, що час розкидати каміння вже минув і настав час його збирати.
Чорнобильська катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним її наслідком є радіація, незрима та невідчутна, здатна діяти впродовж сотні тисяч років на величезних територіях. Саме тому вона близька не лише українцям, але й людям усього світу, і цей день завжди об’єднуватиме покоління і народи одним спогадом, однією печаллю, однією надією…
Які висновки має зробити людство із чорнобильської трагедії? Перш за все, це – відповідальність, адже «мирний атом» виявився вже й не таким «мирним» і безпечним, а, значить, має бути підконтрольний людині із усіма можливими наслідками.
Сьогодні, 26 квітня 2021 року, з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської трагедії, біля меморіалу жертвам Чорнобильської катастрофи «Урятований світ» відбувся мітинг-реквієм, у якому взяли участь учні та працівники нашого училища. З гордістю та шаною згадували героїчний подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС, наших співвітчизників, які першими вступили в нерівний двобій із цією жорстокою зброєю. Певна необізнаність та непоінформованість ліквідаторів про катастрофічні наслідки радіаційного випромінювання для людського здоров`я стали фатальними для багатьох з них… Але це не зупинило наших військових, медиків, правоохоронців першими прийняти на себе цей страшний вогонь небезпеки.
Дякуємо, і вічна пам`ять героям, що віддали своє життя у боротьбі з цією техногенною катастрофою!
Пам`ятаймо, що людське життя – безцінне, і будь-які експерименти та наукові впровадження перш за все мають бути безпечними для людства, для нашого майбутнього, для життя на планеті Земля.

изображение_viber_2021-04-26_11-32-5

изображение_viber_2021-04-2

изображение_viber_2021-04-26_11-33

Нагору