п`ятниця , 19 квітня 2024

Яскраві зірки на українському математичному небосхилі

Математика – одна з найдревніших наук. Перші математичні уявлення і поняття людина формувала в глибокій давнині, розв’язуючи найпростіші задачі практичного характеру. Математика – це не тільки формули, графіки, закони, але й люди, їхнє життя, почуття, доля. Кожен період історії математики багатий на видатних вчених. Одні зажили слави та безсмертя ще за життя, іншим судилося пройти складний шлях і розділити трагічну долю свого народу. Багато видатних математиків стали зразками патріотизму й щирої відданості науці.
Математики України зробили вагомий внесок у розвитку цієї науки. Їх наукові праці увійшли до скарбниці світової науки.
Багато визначних математиків України стали зразками щирої відданості науці, патріотами свого народу. Незважаючи на всі незгоди творили сучасну математику.
І, можливо, дізнаючись про цих визначних людей, ви по-справжньому захопитеся математикою.
З 23.11 по 27.11 в нашому навчальному закладі ми згадали вчених-математиків, які є уродженцями України. До прогресу математичної науки долучились багато неймовірно талановитих людей з України: Михайло Остроградський, Михайло Кравчук, Володимир Левицький, Мирон Зарицький, Микола Чайковський, Анатолій Скороход, Георгій Вороний, Микола Боголюбов, Стефан Банах та Віктор Глушков.
Учні, вивчаючи творчий шлях математиків України, написали реферати та створили презентації, які представили на виставці. Найкращі презентації демонструвалися на перервах. Переглянули фільми про М. Остроградського та М. Кравчука, довідалися про їхнє особисте життя, віддане служінню математиці, про наукові відкриття, відомі в Україні і далеко за її межами. Читаючи рекомендовані нариси й статті про цих визначних людей, учні по-справжньому захоплюються математикою. Адже, як писав видатний шотландський фізик Д. Максвелл: “Наука захоплює нас тільки тоді, коли, зацікавившись життям великих дослідників, ми починаємо стежити за історією їх відкриттів”.

IMG_4494

IMG_4495

IMG_4518

IMG_4531

Нагору