п`ятниця , 29 березня 2024

День захисту озонового шару Землі

6 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день збереження озонового шару.

Озоновий шар – це бар’єр, який захищає нас від шкідливих сонячних променів. Без нього життя на поверхні Землі не існувало б.

Однак із розвитком промисловості озоновий шар почав розриватися та з’явилися «озонові діри».

«Озонові діри» – це ділянки, де дефіцит озону становить близько 30%. Саме через них на людину потрапляють надмірні ультрафіолетові промені. Це може призвести до раку шкіри, сліпоти та інших небезпечних захворювань.

Найбільшу озонову діру діаметром понад тисячу кілометрів вперше виявили в 1985 році над Антарктидою. Поступово людство почало розуміти: якщо вчасно не вжити заходів, наслідки можуть бути катастрофічні.

У березні 1985 року на міжнародній нараді у Відні було прийнято рамкову угоду – концепція збереження озонового шару, названа Віденською конвенцією.

Монреальський протокол розроблений відповідно до Віденської конвенції і підписаний 16 вересня 1987 року в Монреалі (Канада).

Мета протоколу – захист озонового шару за допомогою скорочення (або припинення) виробництва і споживання деяких хімічних речовин, які руйнують озоновий шар.

Як зазначають експерти, наразі Монреальський протокол є найефективнішим багатостороннім договором з охорони навколишнього середовища у світі.

Дослідження, проведене під егідою Програми ООН з навколишнього середовища, показує, що озоновий шар Землі починає відновлюватися.

Якщо країни, які підписали протокол, будуть його дотримуватися і в майбутньому, то можна сподіватися, що озоновий шар відновиться до 2050 року.

Людство не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу.

 

зображення_viber_2020-09-15_11-25-50

 

32206831-1-

Нагору