Ніколи знову… «1939-1945 Пам’ятаємо. Перемагаємо»

В Україні 8–9 травня, як і в усьому світі, відзначається День пам’яті та примирення і  День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Ці дні присвячені пам’яті понад 60 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Сімдесят п’ять років тому український народ разом з іншими народами Антигітлерівської коаліції ціною мільйонів життів захистив світ від жахіть фашизму. Українці, серед яких були і наші земляки, самовіддано та жертовно боролися проти спільного ворога.

Україна була однією із країн, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Війна прийшла на територію України у перший свій день – 1 вересня 1939 року.

До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах глобального конфлікту.

Ми пишаємося тим, що народ нашої країни вніс вагомий внесок у досягнення перемоги і спасіння людства від нацистського поневолення. Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Всі ми в неоплатному боргу перед полеглими у справедливій боротьбі за свободу і гідність людини. Віддаємо данину глибокої поваги ветеранам Другої світової війни, які сьогодні серед нас, усвідомлюючи, що без їхнього подвигу не було б сучасної України…

Сьогодні Україна, як і у роки Другої світової війни, знову є епіцентром протистояння агресору. Подвиг воїнів Перемоги гідно продовжують українські солдати, відстоюючи незалежність та територіальну цілісність країни на її східних рубежах. Низько вклоняємося ветеранам, захисникам Вітчизни, дякуємо за патріотизм і мужність заради України та свободи її народу.

Ми знаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Знаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що ми переможемо.

Нагадаємо, що символом  Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги є квітка маку. Ідея використовувати червоний мак як символ пам’яті з’явилася під впливом вірша військового лікаря й поета Джона Мак-Крея  “У полях Фландрії”. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

 

зображення_viber_2020-05-07_08-45-14

Нагору