ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

Щороку, у третій четвер травня, вся Україна, а також кожен куток планети, де живуть українці, перетворюється на фантастичну красу, адже мільйони людей у цей день одягають вишиванки – найсильніший оберіг нашого народу і найчистіше джерело духовності, у якому закодовано багато символів сили, добробуту та краси.

Ідею створення Дня вишиванки у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Зазвичай, у цей день проводять масові заходи, концерти, святкування, конкурси. Та цього року все буде по-іншому, бо в умовах пандемії та домашніх карантинних умовах ми не матимемо можливості зустрітися і відсвяткувати цей знаковий день, але маємо можливість зупинитись та осмислити, що насправді для нас важливо. І в такий кризовий період нам особливо потрібні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки.
Тому, сподіваємося, що і цього року, разом з вами,  ми зможемо зберегти красиву традицію великим українством одягати у цей день вишиті сорочки, на знак єдності та підтримки одне одного, і пропонуємо онлайн-флешмоб «Одягни вишиванку з самого ранку!».

Просимо  виставляти у мережі Інтернет  Ваші світлини у вишиванках з хештегом   #ЯЛюблюВишиванку

 

зображення_viber_2020-05-20_09-12-30

orig-vishivana-ukrayina-ab-614-1

Нагору