п`ятниця , 26 квітня 2024

День Європи в Україні

Цьогоріч, 16 травня українці відзначають День Європи – день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.
Слово “Європа” для кожного українця вже стало знаковим і означає значно більше, ніж частина світу, в якій ми живемо. Європа – це і шлях, напрям, устремління, боротьба і сподівання.

Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року. Цей історичний документ, направлений на об’єднання під єдиним керівництвом вугільних та сталеплавильних ресурсів низки європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції.
Щоб не накладати і не асоціювати святкування цього дня з Днем перемоги, в Україні прийнята своя дата. З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.
Слід відзначити, що Україна – єдина держава, яка святкує День Європи, не будучи дійсним членом Європейського Союзу.
Але ми сподіваємося, що це лише справа часу і Україна зможе посісти гідне місце в Європі, доконечно стати європейською країною.

Адже ми воліли б мати не гірший, ніж у ЄС рівень доходів, соціального захисту і охорони здоров’я; вільну торгівлю та ринковий розвиток народного господарства; хотіли б, аби наша молодь могла вдосконалювати свою освіту в Європі, а усі громадяни України вирушали на відпочинок за кордон. Як і Європа, ми хочемо жити в мирі і добросусідстві, віримо, що економічна інтеграція – найдієвіший засіб стримування війни.
Впродовж останніх років, а особливо з початком у 2014 році російської агресії проти України, ситуація в Україні та події навколо нашої держави займають одне з головних місць у рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС. «Українське питання» регулярно порушується у заявах, резолюціях, висновках та інших документах інституцій та керівництва Європейського Союзу.

Наразі ми лише святкуємо День Європи. Та в цьому є щось євроінтеграційне. А гасло “Ми йдемо в європейський дім” для нас означає будівництво Української держави на принципах європейської демократії та політичної культури на засадах української духовності і моралі.

До речі, нам дуже пощастило з географічним розташуванням, адже на Закарпатті, у Верхньотисинській улоговині на правому березі Тиси, у 1887 році було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Його координати: 47 563″ північної широти і 24 1130″ східної довготи.

Вітаємо усіх українців з Днем Європи! Європа починається тут, в Україні, з кожного з нас, наших дій і результатів! Бажаємо, щоб європейські цінності та права не були лише далеким звуком, а реальним життям, проте не забуваємо: і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь!

foto

Нагору