УКРАЇНСЬКЕ НЕБО ІВАНА ПУЛЮЯ

2 лютого 2020 року виповнилось 175 років від дня народження вченого, знаменитого фізика і електротехніка, винахідника “X”-променів, перекладача Біблії та Псалтиря, відомого громадського-політичного діяча, професора і ректора Німецької вищої технічної школи в Празі, державного радника з електротехніки Чехії, вченого і патріота України – Івана Пулюя.

З нагоди цієї дати учні групи №25-СВ Тернопільського вищого професійного училища №4 ім. М. Паращука разом з викладачем фізики Кекиш М.Б. взяли участь у вечорі пам’яті “Українське небо Івана Пулюя”, який проходив в обласній дитячій бібліотеці з участю Рокіцького Олександра Михайловича – викладача Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя, доцента кафедри фізики, дослідника творчої діяльності І.П. Пулюя.

Рокітський О.М. акцентував увагу учнів на тому, що життя Івана Пулюя пройшло, в основному, за межами України, але помислами і добрими справами він залишався серед свого народу, співпереживав за його долю, підносив його велич. Іван Пулюй – уродженець містечка Гримайлів на Тернопільщині, мешканець далеких Відня і Праги.

Сьогодні ім’я вченого світової слави Івана Пулюя назавжди повертається із забуття, як символ інтелектуальної могутності українського народу і орієнтир майбутніх звершень нашої держави. Відкриття і праці, залишені ним, вписані в історію світової науки. Нині його ім’я займає чільне місце у переліку славетних діячів вітчизняної науки та культури.

Олександр Михайлович побажав учасникам вечора завжди думати про майбутнє України, як у свій час про це думав Іван Павлович Пулюй.

2

3

4і

Нагору