п`ятниця , 26 квітня 2024

Формування освітнього середовища прогресивними технологіями як передумова забезпечення якісної підготовки робітничих кадрів

Робітничі професії особливо популярні та затребувані на ринку праці в Україні. Серед них дуже актуальна професія будівельника. Сьогодні неможливо собі уявити місто, селище, мегаполіс, які б не розвивались, не розбудовувались, не модернізувались. Тому професія будівельника завжди у пошані.
Саме руками будівельника, його вміннями, майстерністю створюються різноманітні споруди, будинки, добробут народу, держави. Без робітника не можна запровадити в життя ідею вченого, модернізований проект інженера, конструктора, не буде працювати новітня техніка. Сучасний будівельник повинен багато вміти, адже для спорудження будинку недостатньо вимурувати стіни, зробити стелю, потрібно провести його опорядження: оштукатурити, фарбувати, утеплювати фасад, монтувати комунікації.

07 листопада 2018 року в Тернопільському вищому професійному училищі №4 ім. М. Паращука відбулося засідання обласної методичної секції педагогічних працівників будівельних професій та професій народних промислів (деревообробка) на тему: Формування освітнього середовища прогресивними технологіями як передумова забезпечення якісної підготовки робітничих кадрів. Засідання семінару-практикуму проводила методист НМЦ ПТО у Тернопільській області Тремба Г.І. Галина Ігорівна вказала на особливості роботи над плануванням регіонального компоненту в навчальних програмах за компетенціями. З доповіддю про опрацювання нових освітніх програм на основі ДСПО, які впроваджуються у 2018-2019 н.р. виступила викладач професійно-теоретичної підготовки ТВПУ №4 Млинко Л.Й.

У рамках семінару –практикуму члени методичного об’єднання відвідали урок на тему: Способи намазування розчинової суміші на стіни, стелю, який проводила з учнями групи 13-ШЛМ викладач технології штукатурних робіт Ковч І.Р

Ірина Романівка продемонструвала креативний підхід проведення не традиційного уроку спецтехнології. Мотивацію навчальної діяльності викладач подала у вигляді рольової гри «Три штукатури». Для кращого візуального сприйняття учнями нового матеріалу були використані інноваційні методи навчання, перегляд тематичних відеофільмів. На закріплення набутих знань учні отримали творче завдання – сучасне формлення інтер’єру. Учні працювали в бригадах, колективно вирішували проблемні завдання, які були поставлені перед ними.

На уроці панувала дружня атмосфера, товариські відносини, почуття відповідальності за результат виконаної роботи. На завершальному етапі уроку викладач застосувала прийом рефлексії – самооцінювання учнів. Більшість учнів групи високо оцінили свою роботу на уроці.
Свою професійну майстерність продемонстрували учні групи 37-ШЛМ під керівництвом майстра виробничого навчання Коробейник Л.І. Ними проведено майстер-клас на тему: Опорядження поверхонь матеріалами компанії «Sniezka»».

На засіданні методичної секції поділилася своїм досвідом роботи створення програмно-спрямованого КМЗ предметів професійно-теоретичної підготовки будівельного напряму викладач ДНЗ Чортківського ВПУ Паньків М.Д.

На засіданні були обговорені підсумки проведення ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнських конкурсів професійної (професійно-технічної) майстерності з професій столяр будівельний, муляр. В обговоренні взяли участь майстри виробничого навчання Гешта В.І. та Собко М.В.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нагору