вівторок , 16 квітня 2024

«Ціна чужої війни…»

8 лютого 2018 року в актовій залі Тернопільського вищого професійного училища №4 ім. М.Паращука відбувся урок пам’яті на тему: «Ціна чужої війни», присвячений 29 – ій річниці виведення військ з Афганістану.

На урок були запрошені ветерани – афганці: засновник гурту «Долг» Лотецький Роман Євгенович та майстер виробничого навчання нашого училища Назар Володимир Павлович.

Воїни-інтернаціоналісти розповіли про страхіття війни, «афганські будні» на далекій, чужій землі. Учні з хвилюванням слухали ці розповіді та спомини.

Присутні мали змогу прослухати пісні «Українська земля», «Блокпост», «Банда», «Тату, мамо», «Третій тост», « Волонтер», які народилися в Афганістані та під час волонтерських поїздок на Схід нашої держави, у виконанні автора цих творів Лотецького Романа Євгеновича.

Назар Володимир Павлович поділився особистими спогадами і закликав учнів вивчати історію свого народу, робити правильні висновки щодо боротьби українців за свою незалежність, побажав усім миру.

Усі зійшлися на думці, що наша участь в афганській війні буде мати сенс і виправдання тільки в одному випадку – якщо вона б відвернула інші війни. Та, на жаль, ми бачимо, що цього не сталося. І сьогодні такою «гарячою» точкою стала й Україна. Українці захищають інтереси незалежності нашої держави, її територіальну цілісність і недоторканість кордонів, демонструючи всьому світові нескореність агресору, приклади мужності і вірності громадянському обов’язку.

Для гостей та глядачів учні груп №18 – Б СВ, № 31- АО, № 38 – А СР декламували вірші про подвиги воїнів на війні,співали пісні,вітали квітами присутніх героїв.

На завершення уроку пам’яті хвилиною мовчання вшанували сміливців-героїв, у яких війна забрала життя.

Також усі мали змогу познайомитися із експозицією виставки про війну в Афганістані «Крила соколів – обпалені війною», яку підготували учні разом з вихователями.

«Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих синів України, вклоняємося їхній мужності. Шана і подяка всім ветеранам трагічної афганської війни та українським воїнам-миротворцям за відвагу, доблесть, вірність присязі і честі»,- підсумувала урок вихователь Білик Ірина Зіновіївна.

Заступник директора з НВР Кулявий Василь Степанович подякував воїнам – афганцям, учням та вихователям, які готували урок пам’яті, закликав бути готовими стати на захист своєї Батьківщини.

1

2

3

4

5

Нагору