вівторок , 23 квітня 2024

ПУЛЮЇВСЬКІ ЧИТАННЯ

«…в Україну прийти навіть пішки, поклонитись страждальній батьківській землі…» – такою була мрія видатного українського вченого фізика і електротехніка, нашого земляка Івана Пулюя.

31 січня 1918 року перестало битись серце великого вченого і чужа чеська земля прийняла його в свої холодні обійми. 5 лютого похоронили Івана Павловича на Мальвазінках в Празі.

6 лютого 2018 року в ТВПУ №4 ім. М. Паращука відбулась поминальна академія – Пулюївські читання.

Учасниками читань були:

- методист з фізики НМЦ ПТО у Тернопільській області М.Б. Романюк;
- викладачі фізики професійно-технічних навчальних закладів міста Тернополя;
- адміністрація училища;
- учні II і III курсів.

З вступним словом до учасників читань звернулись заступник директора з навчальної роботи Андрусишин Г.Т. та  методист з фізики Романюк М.Б.

Своїми інформаційно-пошуковими проектами поділились учні 31 і 28-А груп. Життєвий і творчий шлях вченого було висвітлено за допомогою презентації.

З хроніки основних напрямів наукових досліджень учні дізнались про здобутки вченого в галузі фізики, електротехніки, астрономії. У спадщину Пулюя ввійшли переклад Біблії, молитовника, святого письма, псалмів українською мовою.

Кому належить першість у відкритті Х-променів – Пулюю чи Рентгену? -учні дізнались з перегляду відеофільму.

Під час читань учасники переглянули виставку приладів, в основі яких лежать фізичні явища, винайдені і пояснені Пулюєм, а також інформаційно-пошукові проекти і реферати учнів.

Захід організували та підготували викладачі фізики Мельник Г.А. та Кекиш М.Б.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нагору