четвер , 28 березня 2024

Година пам’яті «Трагедія незнищеної волі» (до Дня пам’яті жертв Голодоморів і політичних репресій в Україні)

Український народе, страднику долі,

Ти пройшов крізь тортури і глум.

Не втрачай же своєї волі,

Устремлінь своїх світлих і дум!

Після десятиліть полеміки навколо подій 1932-33-х років їх визнали злочином проти людства та геноцидом українського народу. Незважаючи на всі ці суперечки – історичні, політичні, незважаючи на альтернативні точки зору,  є суха статистика. А за кожною цифрою цієї статистики  стоїть чиєсь життя…. і чиясь жахлива смерть від голоду. Тому не статистику, а людей згадували учні Тернопільського ВПУ №4 ім. М. Паращука 29 листопада на виховному заході  «Трагедія незнищенної волі», присвяченому Дню пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій в Україні.

Це не просто планова виховна година для учнівської молоді про одну із страхітливих сторінок нашої історії, це – година пам’яті ….. страшної, але необхідної…

На цей захід прийшли усі учні навчального закладу, щоб хвилиною мовчання та горінням свічок згадати закатованих голодом жертв геноциду українського народу.

В актовій залі у виконанні учнів нашого училища звучали  тематичні композиції, декламувалися  прозові і віршовані тексти, зачитувалися спомини очевидців, переглядалися документальні відеофільми, які нагадали присутнім про  тяжкі  нелюдські випробовування, які випали на долю українців. Багато глибоких і змістовних слів було сказано ведучими години пам’яті.

Також  учні мали змогу переглянути тематичну книжкову  виставку-роздум «Свічка плакала в скорботі…».

Наш священний обов’язок, вшановуючи пам’ять жертв цієї трагедії, донести правду про ті страшні події не лише до кожного українця, а й до усього світу.

Після цієї виховної  години в  душах усіх  присутніх  залишився маленький вогник свічечки, як спомин про тих, кого сьогодні немає серед нас, які померли страшною мученицькою смертю від голодомору, і дай Боже, щоб це ніколи не повторилося.

DSC_1402 DSC_1405 DSC_1419 DSC_1394

Нагору