Творчість Лесі Українки у світовому літературному процесі

«Як я умру, на світі запалає
покинутий вогонь моїх пісень»

Леся Українка

24 лютого в рамках предметного тижня викладачів гуманітарних дисциплін був проведений захід, присвячений 145 річниці від дня народження Лесі Українки.
Викладач зарубіжної літератури Гешта Любов Миколаївна провела літературні читання на тему: «Місце і значення творчості Лесі Українки у світовому літературному процесі».
Викладач та учні 16-СХМ та 11-АО груп розповідали про незгасимий вогонь творчості доньки Прометея, як називали Лесю люди.
Поетичний хист поетеси формувався в творчому засвоєнні найкращих надбань зарубіжної літератури і мистецтва.
Окрім рідної української, вона вільно володіла мовами: німецькою, французькою, латинською, давньогрецькою, італійською, англійською, іспанською, російською, польською, болгарською,вільно читала твори чеських і словацьких письменників. Про глибокі знання античної літератури засвідчують поезії «Орфеєве чудо», «Ніобея», «Сафо».
Леся Українка на основі глибокого знання історії, побуту, літератури багатьох народів написала вірші « Єврейська мелодія», « Пісня флорентійська», « Дим», «Нарис в руїні», «Весна в Єгипті», які читали учні.
Визначний внесок у розвиток світової культури зробила Леся Українка і своїми перекладами творів письменників багатьох літератур українською мовою. Вона перекладала твори Сервантеса, Шекспіра, Байрона, Бальзака, Гейне, Флобера, Міцкевича, Ожешко, Сенкевича, Словацького.
Про те, що світова література була невід’ємною частиною творчості Лесі Українки свідчать і її літературно–критичні та публіцистичні статті, переважна більшість з яких присвячена зарубіжній літературі.
У свою чергу Леся Українка привернула увагу багатьох письменників і дослідників різних літератур, її твори перекладаються майже в усіх країнах світу. Літературознавці багатьох країн присвятили українській поетесі чимало статей, монографій, літературних портретів.
Учні розповідали про перебування Лесі Українки в Болгарії, Грузії, Єгипті, читали вірші Лесі і про Лесю.

P2230161
P2230171
P2230177

Нагору