п`ятниця , 29 березня 2024

Український та болгарський скульптор Михайло Паращук народився на Тернопільщині

До 136 річниці від дня народження М.І. Паращука в училищі був проведений виховний захід на тему «Така вже доля йому судилась».
Захід провели учні 36 СХМ і 23 БХ груп під керівництвом майстра виробничого навчання Гешти Володимира Івановича.
Учні розповідали про дитячі та юнацькі роки, проведені на Тернопільщині, український та болгарські періоди його життя, виконували пісні і декламували вірші.
Особливо велику увагу виступаючі учні звернули на творчий доробок Паращука М.І. Вони відмітили, що скульптор брав участь у створенні пам’ятника Адаму Міцкевичу у Львові.
Протягом своєї творчості автор виконав близько 30 скульптурних портретів: В. Стефаника, С. Людкевича, Т. Шевченка, І. Франка, С. Петлюри, М. Лисенка, М. Грушевського, митрополита А. Шептицького, болгарських діячів: Х. Ботева, Г. Димитрова.
Паращук – автор пам’ятників загиблим воїнам у таборах полонених у Венцлярі та Рештаті, пам’ятника на могилі М. Драгоманова у Софії.
У ранніх творах переважає нахил до раденівського імпресіонізму і психологізму, в болгарський період творчості домінує академічний стиль.
Учні гордяться, що навчаються в училищі, яке носить ім’я відомого скульптора, архітектора і різьбляра нашого земляка М.І. Паращука.

Нагору