Як правильно ставити цілі і здійснювати задумане (поради психолога)

image001Кожен погодиться, що для того, щоб чого-небудь досягти в цьому житті, не важливо, в якій сфері (зробити успішну кар’єру, схуднути, вступити до престижного інституту…), мало просто поставити мету. Для досягнення мети над нею потрібно багато працювати, а це передбачає докладання зусиль, виконання зобов’язань і самодисципліни.
Але, як правило, люди недооцінюють такий важливий етап будь-якого починання, як формулювання мети. Адже саме він на 99% визначає кінцевий результат всього задуманого. У даній статті даються практичні поради “правильної постановки мети”, слідуючи яким Вам будь-яка справа буде “по плечу і по зубах”.
Напевно, хоч раз у житті хто-небудь з вас зарікався з приходом нового року (місяця, семестру, тижня…) почати “нове життя”. “Нове життя” кожен уявляє собі по-своєму. Для когось це почати регулярно займатися спортом, правильно харчуватися, частіше бувати на свіжому повітрі – тобто вести здоровий спосіб життя. Для недбайливого студента “нове життя” – це почати нарешті, відвідувати лекції і семінари в інституті, частіше заглядати в читальний зал та вчасно виконувати всі поточні роботи, щоб з чистою совістю і без хвостів підійти до сесії. Напевно, Вам знайоме приємне відчуття наснаги та ентузіазму від усвідомлення наміченого, від передчуття досягнутих результатів та плодів своєї діяльності.
Мені кожну весну цікаво спостерігати, як з настанням теплих травневих днів спортсмени-любителі вибігають рано вранці на стадіон і радісно “нарізають” кола. Життя прекрасне, і жити добре! Весна, тепло, сонечко світить, все розквітає, оживає! Хочеться жити, творити і змінюватися, удосконалюватися самому. Але зазвичай їх ентузіазму вистачає, за моїми спостереженнями, максимум на тиждень. І лише найстійкіші спортсмени як бігали раніше, так і продовжують бігати і навесні і влітку, і восени і навіть взимку, не дивлячись на погоду і власне настрій. Адже регулярні заняття спортом вимагають від людини великої сили волі.
У цій статті я наводжу кілька корисних порад, що дозволять Вам більше успішно володіти умінням ставити цілі, а головне, завжди досягати наміченого. Адже це – запорука професійного і особистого успіху. Але перш, хотілося б сказати наступне. Якщо людина поставила собі за мету, будьте впевнені: у неї є все для її досягнення. “Бажання нам даються разом з можливостями для їх здійснення” (Річард Бах. “Ілюзії”).
Правило перше: мета повинна бути сформульована у твердій формі. Приклад. Невірно: “Я не хочу, щоб подібний випадок ще коли-небудь зі мною стався”. Вірно: “Я хочу, щоб у майбутньому все налагодилося”.

Правило друге: великі цілі повинні бути розбиті на більш дрібні другорядні цілі, тоді Ваша мета буде виглядати більш реалістично, і вимальовуватиметься певний план дій. Приклад. “Я хочу вести здоровий спосіб життя”. Розбиття на другорядні цілі: “Я хочу: три рази на тиждень відвідувати тренажерний зал і займатися там по півтори години, правильно харчуватися, кинути курити, вживати алкоголь тільки у свята”. Другорядні цілі можна розбити на ще більш дрібні мети. Наприклад, правильно харчуватися включає в себе:їсти більше фруктів, овочів, замість чорного чаю пити зелений, замість свинини їсти рибу та птицю (краще у вареному вигляді) готувати супи на воді, а не на м’ясному бульйоні, замість тістечок, тортів їсти сухофрукти, мед, намагатися щодня вживати сир, кисломолочні продукти, збагачені біфідо – і лактобактеріями. Зауважте, я тут не вказую, що НЕ треба їсти солодке, жирне і т.д., оскільки по-перше, ця мета сформульована в негативній формі, а по-друге, забороняючи, необхідно надати людині що-небудь замість того, що їй забороняється.

Правило третє: необхідно повністю брати відповідальність за досягнення мети на себе і бути активною стороною. Важливо завжди пам’ятати, що коли ситуація повністю знаходиться під Вашим контролем, Ви дієте з максимальною ефективністю. Переконайтеся, що Ви контролюєте ситуацію, що можливість досягнення мети залежить від Вас, а не від когось ще.

Правило четверте: дуже корисним і ефективним виявляється представити в письмовому вигляді попередньо чітко сформульовані Вами цілі (а також другорядні цілі). Приклад. У 50-х роках Єльський університет провів детальне дослідження на тему, як і чому одні студенти досягають більшого успіху після закінчення університету, ніж інші. Поряд з такими показниками, як стать, національна приналежність, зріст і колір волосся студентів, враховувалося вплив такого чинника, як формулювання чітких життєвих цілей. У студентів питали, які їхні плани на майбутнє і як вони підходять до складання планів на життя. Тільки 3% молодих людей з групи опитаних звикли формулювати свої цілі в письмовому вигляді. Через двадцять років була проведена друга частина дослідження. З’ясувалося, що ті 3% випробуваних, які задавалися чіткими цілями, причому письмово, досягли успіхів в житті (у тому числі і у фінансовому плані), ніж всі інші 97%, разом узяті.

Правило п’яте: необхідно враховувати можливі перешкоди на шляху до мети. Не варто випускати з уваги те, що Вас може чекати поразка, Ви не досягнете мети, якщо Вам щось завадить. Всі можливі перешкоди необхідно прорахувати і підготуватися до них заздалегідь. У будь-якому випадку, негативний досвід – це теж досвід, і на помилках (як своїх, так і чужих) треба вчитися. Взагалі не помиляється тільки мрець. І хто не намагається, той нічого не досягає.

Правило шосте: Ви повинні визначити критерії досягнення успіху, що в Ваших очах буде свідченням досягнення поставленої мети. Використовуйте всю наявну у Вас сенсорну інформацію від Ваших органів почуттів (зір, слух, дотик, нюх, смак). Ваші почуття і емоції також можуть служити доказом досягнутого успіху. Це зробить Вашу мету ще більш відчутною, реалістичною, а значить привабливою.

Правило сьоме: повірте у сприятливий результат задуманої Вами справи і поводьте себе так, як якщо б «успіх гарантовано». Ви і душею, і тілом повинні бути налаштовані на сприятливий результат. Ви вже виконали всі шість попередніх кроків: сформулювали мету в ствердній формі, розбили її на більш дрібні другорядні цілі (або способи здійснення задуманого), перевірили, що досягнення мети повністю залежить від Вас і взяли на себе відповідальність за її реалізацію, представили свою мету в письмовому вигляді, передбачили всі перешкоди і підготували заздалегідь способи їх подолання, чітко уявили критерії Вашого успіху. Тим самим Ви запрограмували свій мозок на те, щоб врешті-решт домогтися свого. Тепер настала черга приділити увагу поставі, манері говорити та жестам. Щоб поводитися « а що, якщо б» Вам гарантований успіх, корисно як можна частіше подумки створювати образ майбутнього, в якому Ви вже досягли бажаної мети. Спробуйте візуально представити себе “майбутньому”, коли Ви досягнули всього, що Ви хотіли. Як тільки Ви представите цю картину, зверніть увагу, який у Вас погляд, куди Ви дивитесь, що робите або що збираєтеся робити, як інші люди реагують на Ваші дії. Може бути, Ви почуєте якісь звуки. Спробуйте подумки увійти в своє «майбутнє тіло», тобто побачити тепер картинку не збоку, а як би своїми власними очима. Усвідомте свої думки і відчуття у своєму тілі. Виконання цієї вправи допоможе Вам мотивувати себе, оскільки воно робить досягнення Ваших цілей більш реальним.

Марусяк М.Б.

 

Нагору