Екскурсія учнів 38А СР групи в Тернопільський музей політв’язнів та репресованих

Музей_політв'язнів_05Ще одна екскурсія. В групі 38-А був проведений нетрадиційний урок української літератури викладачем Сокол В.Ф. Вивчаючи життєвий і творчий шлях поетів – шестидесятників, зокрема Василя Стуса, учні групи відвідали Тернопільський обласний музей політв’язнів та репресованих.
Екскурсію проводив старший науковий співробітник музею Орест Савка, який розповів, що раніше це був звичайний житловий будинок, але після приходу «червоних визволителів», у Тернопіль радянська влада створила у підвалах даного приміщення політичну в’язницю, де допитувала і катувала політичних в’язнів. Екскурсовод запросив оглянути камери і карцери, пройтися моторошним шляхом в’язнів і дізнатися багато страшних історій, які тут відбулися.
politvyazni_07У камері цілодобово перебували до 50 арештантів, – продовжував свою розповідь Орест Савка. – Тут було неймовірно тісно і душно.
Учні оглянули карцери-одиночки і «мокрі» карцери, де в повній темряві та холоді ув’язнені проводили інколи по кілька діб.
Після цього учні побували в камерах, де утримували патріотів-шестидесятників. В цій камері сиділи  9 хлопців, які підняли синьо-жовті прапори над відділенням міліції та іншими радянськими установами у Чорткові на День Злуки. Серед них були Степан Сапеляк, Микола Литвин, Ігор Герета і ін.
Для кожного з учнів екскурсія була величезним життєвим уроком. Адже не кожен зміг би витримати ті тортури, які витримували наші предки – вірні сини і дочки нашого народу.
Діти були вдячні за таку пізнавальну екскурсію. Дуже цікаво було відвідати таке історично значиме місце в нашому рідному місті. Це залишить великий слід в душі, адже надзвичайно почесно бути онукам людей, які віддали своє життя заради нашого щасливого майбутнього.

 

 

Сокол В.Ф.

Нагору