Міжнародна співпраця з компанією «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH»

У ХХІ столітті вирішити проблему підвищення ефективного використання енергетичних ресурсів можливо виключно шляхом запровадження новітніх енергоефективних технологій та обладнання, які відповідали б потребам та вимогам сьогодення. Енергоефективність належить до пріоритетних завдань, які безпосередньо пов’язані з економікою будівельної галузі в Україні та збереженням її енергоресурсів.
Розвиток сучасної будівельної галузі не можливий без застосування інноваційних технологій, будівельних матеріалів та організаційно-технологічних рішень. З прийняттям законодавчих актів, спрямованих на ресурсо-і енергозбереження в Україні, з’явився реальний попит на інноваційні технології та матеріали, особливо в будівельному комплексі, що є великим споживачем енергоресурсів.
Проблема обмеженості ресурсів викликає необхідність створення програм з енергозбереження, не тільки державних, але і регіональних.
Педагогічні працівники Тернопільського вищого професійного училища №4 імені Михайла Паращука взяли активну участь в проєкті «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» і розробили навчальні матеріали для впровадження програм «Передові системи термомодернізації будівель і споруд» з енергоефективності в освітній процес для підготовки кваліфікованих робітників за професією штукатур, лицювальник-плиточник, маляр.
Ініціатором проєкту виступила компанія «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії.
За результатами конкурсного відбору серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти України, Тернопільське вище професійне училище № 4 імені Михайла Паращука було визначено для участі в ініціативах проєкту.
13 вересня 2023 року у місті Києві відбувся круглий стіл-презентація «Нові можливості у сфері енергомодернізації та підвищення кваліфікації з енергоефективності». Метою заходу є ознайомлення партнерів з напрямками та умовами надання технічної допомоги через реалізацію двох нових грантових проєктів, які впроваджуються в рамках проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні».
На цей захід був запрошений директор Тернопільського вищого професійного училища №4 імені Михайла Паращука Іван Грищук для урочистого підписання Меморандуму про взаєморозуміння з компанією «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» щодо реалізації спільної програмної діяльності в Україні у сфері професійного навчання з енергоефективності, впровадження навчальних курсів і матеріалів для формування компетентностей у здобувачів освіти у сфері енергоефективності в рамках проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні».
Серед учасників заходу були представники центральних органів виконавчої влади, проєктів міжнародної технічної допомоги, експерти.

4

3

2

1

Нагору