п`ятниця , 26 квітня 2024

Михайло Паращук – вигнанець великої долi

21 листопада, в рамках святкування 140-річниці від дня народження скульптора, архітектора та різьбяра в училищі був проведений виховний захід на тему: «Михайло Паращук – вигнанець великої долi».

Захід підготували і провели учні 15-СВ групи під керівництвом класного керівника Гешти Л.М. Учні розповідали про дитячі та юнацькі роки Михайла Івановича, проведені на Тернопільщині, роки навчання у Краківській школі красних мистецтв, Віденській академії художеств, Львівській політехніці, про варшавський, паризький та софійський періоди його життя.

Особливо велику увагу виступаючі звернули на творчий доробок Паращука М.І. Він створив погрудні портрети Тараса Шевченка, Івана Франка, Богдана Лепкого, Миколи Лисенка. Скульптор спорудив, художньо оздобив або реставрував 45 будівель, які стали предметом національної гордості болгар. Він є автор пам’ятників полеглим українцям у Раштатті та загиблим воїнам у таборі полонених у Ветцлярі, пам’ятника на могилі М. Драгоманова у Софії. У співавторстві з польським скульптором А. Попелем з’явився дивовижний монумент – пам’ятник Адаму Міцкевичу, який і досі є мистецькою окрасою древнього Львова.

Учні 15-СВ групи Твердохліб Сергій та Власюк Дмитро прочитали вірші І. Пачовського та П. Карманського, присвячені скульптору.

Безушко Володимир, Кобзар Оксана, Білоцеркович Вікторія, Коропацька Алла, Петрук Наталія і Яворівська Ольга співали пісні, прославляючи Україну та скульптора Паращука. Усі присутні переглянули презентацію “М.І.Паращук – геній скульптури.”

На свято був запрошений Заслужений журналіст України, краєзнавець, літературознавець Михайло Михайлович Ониськів. Він розповів про своє знайомство з Паращуком М.I., його трагічну і величну долю, скульптурні, оздоблювальні та реставрувальні роботи. “Якщо б Паращук створив тільки
пам’ятник Адаму Міцкевичу у Львові, він все одно назавжди залишився б генієм у європейській скульптурі”,- сказав Михайло Михайлович. Цікавою була його розповідь про роботу над документальним дослідженням на тему: “Українець Михайло Паращук – ровесник болгарської волi, страдник нашої долі.” Його розповідь була цікаваю та емоційною.

Учні пишаються, що навчаються в училищі, яке носить ім’я відомого скульптора, різьбяра, нашого земляка М.І. Паращука.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нагору