Безпека на дорозі стосується кожного

Безпека дорожнього руху – гостре питання для України в цілому та для Тернопільської області і міста Тернополя зокрема. Адже з року в рік статистика правопорушень та дорожньо-транспортних пригод приголомшує нас своїми цифрами. Щодня звідусіль ми чуємо новини про трагічні ДТП, в яких травмується та гине чимало людей. Дорога не вибачає помилок і дуже шкода, що за них доводиться розплачуватись найдорожчим – людським життям.

Саме тому пріоритетом для кожного з нас має стати зменшення аварійності на автошляхах, бо стосується ця проблема кожного, а не лише водіїв. Тож з метою привернення уваги до надскладної ситуації з безпеки на дорогах з 12 по 16 листопада 2018 року у Тернопільському вищому професійному училищі № 4 імені Михайла Паращука проходив Тиждень безпеки руху, в рамках якого відбулися наступні заходи:

12 листопада відбулася «Вікторина на знання правил дорожнього руху». Учні, які брали участь, демонстрували в ігровій формі свої знання, здобуті на уроках правил дорожнього руху.

13 листопада відбулась зустріч учнів першого та другого курсів із представниками патрульної поліції, яка пройшла у дружній атмосфері. Поліцейські продемонстрували декілька відеороликів на теми: «Пішохід у темну пору доби очима водія», «Порушення правил дорожнього руху пішоходами», «Порушення правил дорожнього руху водіями». Крім цього, декілька учнів були залучені до моделювання ситуації з переходу пішоходом дороги, по якій рухається два автомобілі назустріч один одному. Патрульні наочно продемонстрували, як потрібно правильно в даній ситуації виконувати перехід проїжджої частини дороги. На завершення зустрічі учням було запропоновано перевірити знання дорожніх знаків. На згадку про цікаву та корисну зустріч учні разом з працівниками патрульної поліції зробили фото.

14 листопада великий ажіотаж серед учнівської молоді викликав тренінг «Випробуй у безпеці», який був орієнтований на профілактику керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. Кожен бажаючий мав змогу протестувати вплив спеціальних окулярів на людську свідомість і сприйняття, також учасникам пропонувалося перевірити власну здатність до координації рухів під впливом такого імітаційного пристрою. Учні на власному досвіді пересвідчилися, що виконання доволі простих завдань (проходження прямої, проходження хвилястого відрізку шляху, пересування між віддаленими точками маршруту) суттєво ускладнювалось завдяки використанню імітаційних окулярів. Сподіваємося, що наш треніг сприятиме зростанню відповідальності не тільки серед майбутніх водіїв, а й усіх учасників дорожнього руху.

15 листопада у фойє навчального корпусу проводили демонстрацію відеороликів на тему «Я проскочу», «Ідучи на пролом, або безсмертні пішоходи», «Автомобілі вбивці» та інші з метою пробудження свідомості пішоходів та майбутніх водіїв, щоб і одні і другі завжди були обережними та цінували як своє життя, так і життя оточуючих.

В п’ятницю, 16 листопада, провели виставку учнівських малюнків, коментуючи які, їхні автори наголосили, що запорукою безпеки на дорозі є не тільки знання правил дорожнього руху, а й неухильне їх дотримання, толерантне ставлення не тільки водіїв до пішоходів, але і пішоходів до водіїв, етика та манера водіння.

Отож, хотілося б вірити, що заходи, які ми провели в рамках Тижня безпеки руху виховають дисциплінованих пішоходів та водіїв і як наслідок – аварійність на дорогах зменшиться.

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нагору