п`ятниця , 19 квітня 2024

Круглий стіл «Підліток і закон. Чи всі його дотримуються?»

27 вересня 2018 року в Тернопільському вищому професійному училищі №4 ім. М.Паращука з метою попередження правопорушень з боку підлітків та удосконалення правових знань відбувся круглий стіл «Підліток і закон. Чи всі його дотримуються ?» за участю начальника відділу соціально-правового захисту дітей служби у справах неповнолітніх та дітей Тернопільської міської ради Солтис Ольги Михайлівни, головного спеціаліста служби у справах неповнолітніх Тернопільської міської ради Познєєвої Світлани Валеріївни, начальника служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації Дрозда Ростислава Омеляновича, головного спеціаліста відділу зв’язків з громадськістю Кореня Володимира Олексійовича, старшого інспектора ювенальної превенції Тернопільського відділу поліції Ярушиної Інни Вікторівни.

На зустрічі були присутні учні І і ІІ курсів, адміністрація ТВПУ №4 ім. М. Паращука, класні керівники та майстри виробничого навчання. Розпочала круглий стіл Солтис О.М., яка розповіла присутнім про адміністративну та кримінальну відповідальність підлітків за правопорушення. Вона також звернула особливу увагу на відвідування учнями навчального закладу, на тютюнопаління та вживання підлітками наркотичних речовин, а також скоєння злочинів неповнолітніми. Ольга Михайлівна розповіла, коли наступає відповідальність учнів, які заходи проводяться соціальною службою та правоохоронними органами у випадку скоєння злочину неповнолітніми, наголосивши, що відповідальність за навчання, виховання і розвиток дітей, їх протизаконні дії також покладається і на батьків.

Ярушина І.В. познайомила присутніх зі станом правопорушень серед неповнолітніх у нашому місті, нагадала про віковий поріг, з якого наступає відповідальність дітей та підлітків за протиправні дії. Вона також розповіла про майбутнє учнів, які, в результаті скоєння правопорушення, знаходяться на обліку в дитячій кімнаті міліції, що на них чекає, чи зможуть вони обрати ту професію, про яку мріють, адже сьогодні існує Всеукраїнська база даних, де зберігається інформація про всіх правопорушників. Інна Вікторівна закликала учнів ніколи, ні за яких обставин не брати участі в жодних протиправних заходах, не погоджуватися на здійснення правопорушень, уважно підбирати друзів та товаришів, основну увагу звертати на навчання й прагнути майбутнього, в якому немає місця для злочинів, покарання та розчарування.

Дрозд Ростислав Омелянович розповів, що на тлі виховної пасивності багатьох сімей, зростання бідності, поширення наркоманії і алкоголізму та деморалізуючого впливу засобів масової інформації має місце тенденція до збільшення кількості злочинів серед підлітків. Тому він застеріг учнів, щоб вони ні в якому разі не попадали у тенета злочинності.

Отримана від гостей інформація активно обговорювалася під час круглого столу. Особливо охоче ставили запитання учні, яких цікавили найрізноманітніші подробиці: і про дотримання прав дітей; і про антизаконні дії підлітків; і про зміст та терміни покарання підлітків; і про те, як діяти, якщо тебе намагаються примусово залучити до здійснення злочину чи інших правопорушень.
Ми переконані, що проведений захід формує в учнів правові поняття, навички і звички правомірної поведінки, вчить протистояти негативним явищам та впливам.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нагору