п`ятниця , 26 квітня 2024

“Дітей не експлуатую!” – стверджує директор училища

10301641m- Раніше у нашому закладі й справді були зловживання, – каже Павло Федик. – Але зараз такого немає!
Аби запевнити громадськість, що учнів Тернопільського вищого професійного училища №4 ім. М.Паращука (ТВПУ №4) не змушують до ремонтних робіт, директор училища 13 листопада зібрав представників місцевих ЗМІ. Педагог, а заодно й депутат обласної ради від Партії регіонів пояснив специфіку навчання дітей у закладі, який він очолює. Причиною скликання прес-конференції стала публікація тижневої давності на одному із місцевих новинних ресурсів. У ній йшлося, що вихованців училища замість навчання нібито (цитуємо) “зігнали на Пагорб Слави, щоб перебувати на урочистостях губернатора Хоптяна”. Окрім того згадувалося, мовляв, пан Федик “змушував дітей ремонтувати школу у Скалаті…”.
Директор ТПВУ №4 запевняє, що інформація, яку поширили веб-ресурси, – недостовірна.
- На перше звинувачення відповім: учні групи 8(І)-АМШ, тобто муляри-штукатури здійснювали штукатурні роботи у школі Скалата під керівництвом майстра Івана Барана в рамках виробничого навчання, – каже Павло Федик. – Дуже важливо, щоби саме такого роду навчання діти проводили у реальних умовах. Додам, що вісім учнів, яких додатково спрямували у Скалат, отримали за роботу премію зі стипендіального фонду.
Очільник освітнього закладу дав відповідь і на друге звинувачення.
- Із 25 жовтня діяв наказ по училищу щодо відзначення 69-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників на Пагорбі Слави, – нагадує чоловік. – Участь у цьому заході ми планували взяти, аби виконати навчальні програми з патріотичного виховання учнів. На мітингу-реквіємі були вихованці груп 13-БХ, 17-ШОМ. Пари, які вони через це пропустили, діти відробляли в інший час.
Керівник ТВПУ №4 додає, що для вихованців перебувати на тій події “було доволі значущо”.
- Ці діти – переважно випускники сільських шкіл, – пояснює пан Федик. – Вони навряд чи раніше на подібних заходах взагалі бували. Їм це цікаво! Скажу більше, ми були і будемо просити учнів і майстрів надалі долучатися до заходів такого роду. Бо ж вони сприяють патріотичному вихованню молоді!
Утім, у благі наміри Павла Федика вірять не всі. Так, прокуратура області звернулася до обласного департаменту освіти і науки, аби з’ясувати, чи є звинувачення щодо експлуатації вихованців училища достовірними. Також правоохоронці вимагають перевірити правдивість свідчень самого директора ТВПУ №4.
- Так, раніше бувало, що дітей використовували на різних роботах і вони ремонтували що тільки можна і де тільки можна, – зізнається Павло Федик. – Але сьогодні, направляючи дітей на практику, ми не підписуємо жодної угоди із тією чи іншою установою, якщо там не вказують про оплату учням за їхню роботу.

Нагору