п`ятниця , 29 березня 2024

15 СТ з керівниками відвідали краєзнавчий музей

19 листопада 2013 р. учні групи 15 СТ разом із керівниками Янів Л.М., Кучеренко М.О. і Чорною В.О. відвідали краєзнавчий музей. Цікаву розповідь у трьох експозиційних залах проводила працівник музею Тетяна Іванівна. Учнів особливо зацікавила розповідь про М. Паращука, про перебування Т.Г. Шевченка на Тернопільщині і його картини Почаївської Лаври, різьба по дереву, старовинні ікони.
Тернопільський краєзнавчий музей – найбільше зібрання пам’яток і матеріалів з природи, історії, етнографії і побуту Тернопільщини, найдавніший заклад культури і просвітництва в області.
Тернопільський обласний краєзнавчий музей заснований в 1913 році. Офіційно відкритий 13 квітня 1913 року як Музей Подільський Товариства «Народної школи». Вже тоді у фондах музею налічувалося майже 100 тис. експонатів.
У період фашистської окупації (під час ІІ Світової війни) музей продовжував працювати. 19 серпня 1943 року гестапо забрало з музею 49 найцінніших живописних полотен, серед яких твори польських митців Ю.Брандта, Ю.Хельмонського, Л.Вичулковського, М.Кшаша тощо..
У структурі музею є 7 відділів три експозиційні відділи (природи, давньої історії та нової і новітньої історії), а також відділи фондів, науково-методичної роботи, науково-просвітницької роботи та художньо-реставраційний.
У теперішній час (1990-2000-і роки) Тернопільський обласний краєзнавчий музей – один із найсерйозніших наукових і просвітницьких закладів України. У його складі – 42 наукові працівники (поч. 2009 року), які забезпечують усі види музейної діяльності: науково-дослідницьку, просвітницьку, експозиційну, виставкову, видавничу, комплектування фондів, збереження пам’яток історії та культури і науково-методичну.
Завдяки співпраці музею з українською та західною діаспорою, у 1990-х рр. надійшли тисячі експонатів. В тому числі художні полотна Я. Гніздовського, М. Мороза, О. Кендла, інших художників, документальні і фотоматеріали з національної історії та національно-визвольних змагань, філателістичні та нумізматичні колекції. Переписка велась з десятками українських діячів США, Канади, Англії, Німеччини, Австралії.
Музей щорічно влаштовує виставки із своїх фондів. Традиційно, це Різдвяні та Великодні виставки, мистецтво старовини, сакральне мистецтво, античні речі тощо. До найчисельніших належить персональні виставки сучасних художників.
У фондах музею зберігається понад 274 тис. експонатів. Особливо великими є збірки українського народного одягу з різних регіонів Тернопі́лля, образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, нумізматики, філателії, документів і світлин, речей побуту.
Унікальне значення серед експонатів Тернопільського краєзнавчого музею мають: археологічні артефакти (бл. 40 тис. одиниць), 270 предметів зброї, цінна колекція ікон XVII – поч. XIX ст.ст., стародруки Почаївської Лаври XVII-XVIII ст.ст., зразки українського національного вбрання з різних регіонів Тернопільщини, килими з вікнянських ткацьких майстерень XIX ст., золототкацтво з Бучацьких мануфактур, західноєвропейське мистецтво XVII – поч. XIX ст.ст.
Постійна експозиція музею охоплює близько 10 тисяч одиниць зберігання.
Експозиція відділу природи знайомить відвідувачів з рослинним і тваринним світом, кліматом, ґрунтами, природними багатствами Тернопільської області, яка була створена 4 грудня 1939 року.
Експозиційний відділ стародавньої історії відтворює період від найдавніших часів до Першої світової війни.
Відділ новітньої історії охоплює період від Першої світової війни (1914-18 рр.) до сьогодення.
При музеї є виставкова зала, де щомісячно влаштовуються експозиції з фондових матеріалів, а також виставки з інших музеїв України та з-за кордону, виставки сучасних українських художників, тематичні експозиції в рамках Всеукраїнських проектів. Фондові матеріали були представлені на міжнародних виставках в Польщі, Німеччині, Румунії.

Чорна Вікторія

Нагору